Щоб перевезти вантаж контейнером, вам знадобиться контейнеровоз і контейнер.

Види контейнерів розрізняються за призначенням, обсягом, конфігурації і місткості. По суті це тимчасове надійне сховище для транспортується компанією вантажу, забезпечене вентиляцією, системою охолодження, замикаючим пристроєм.

Обсяг контейнера, його форма і додаткові функції залежать від вантажу, який планується перевозити.

Міжнародна класифікація контейнерів
Стандартизація багаторазової тари, що застосовується для перевезень різними видами транспорту, була проведена ще в сімдесятих роках минулого століття. Першими до цієї практики прийшли військові, які проводили багаторічні компанії в різних країнах. А потім досвід перейняли перевізники, які оцінили можливість швидко переміщати контейнери стандартних розмірів. Особливо в разі переміщення вантажу по воді, залізниці або по повітрю, що не вивантажуючи кожен раз вмісту при зміні транспорту.

У світі використовуються такі контейнери для вантажоперевезень:

  • DC стандартизований ящик призначений для сухих вантажів, його ще називають суховантажних. Випускається в двох версіях, що дозволяють вмістити 20 або 40 футів товарів.
  • HC відрізняється більш високим стінками (на один фут) і підвищеною місткістю.
  • PW розширений варіант (2500 мм), що вміщує два стандартних європіддона (палет).
  • OT відрізняється знімною брезентової кришкою, що дозволяє виробляти вертикальне завантаження.
  • HT відрізняється відкидний металевою кришкою, підходить для вертикального завантаження.
  • UT загальна назва контейнерів, що мають знімну або відкидну кришку, призначених для вертикальної навантаження.
  • FR максимально відкрита платформа (з боковинами), ефективно застосовується для перевезення, швидкої завантаження розвантаження за допомогою техніки негабаритних великовагових вантажів.
  • SN спеціалізована версія, основне призначення якої перевезення живого товару (худоби, риби, птиці).
  • TC герметична укріплена цистерна для рідин, сипучих речовин або скрапленого газу.
  • RE теплоізольований рефрижератор, підключений до джерела живлення.

    Підбираючи підходящий варіант потрібно врахувати, що навіть міжнародна стандартизація допускає невеликі різночитання в габаритах. Вони варіюються в залежності від виробника. Точні параметри потрібно уточнити у представника фірми здійснює вантажоперевезення.

Плюси і мінуси контейнерних перевезень
За десятиліття використання контейнерні перевезення довели свою ефективність, їх стандартизація, використання техніки і кранів суттєво спростили процедуру навантаження, розвантаження і зміни виду транспорту. Тепер товари швидше потрапляють в точку призначення, знижується вартість доставки.

Металеві стінки захищають від пошкоджень, а надійні запори і відсутність прямого контакту з людиною попереджають розкрадання. Великий ящик зручно перевантажувати з одного транспортного засобу на інший, не займаючись перекиданням товару.

Єдиний мінус використання габаритних, особливо величезних контейнерів для морських перевезень, недоцільно за вартістю якщо потрібно перемістити невелику кількість товару. В такому випадку краще скористатися автомобільними або авіаперевезеннями.

Різноманітність дозволяє підібрати оптимальний варіант для надійного переміщення вантажу. Живність перевезуть в максимально безпечною платформі, рідкі та небезпечні вантажі транспортуються в надійних танках-цистернах, які швидко псуються товари перевезуть в рефрижераторі або в контейнері оснащеному примусовою вентиляцією, яка не дозволяє утворюватися конденсату.